Şirket içi eğitimler, çalışanlara yönelik etkinlikler neredeyse her kurumda var. Bu etkinlikler bir yandan kuruma bağlılığı sağlarken diğer yandan çalışanlar arasındaki ilişkiyi geliştirip takım çalışmasını kuvvetlendiriyor. Şirket etkinlikleri, çalışanlar arasındaki bağın artmasını, birbirlerini daha yakından tanımayı ve takım oyununa teşvik edilmesini sağlıyor. Özellikle kalabalık gruplar halinde çalışanlar bu etkinlikler sayesinde ekip ruhunu iyice kavrayıp işlerinde daha başarılı olabiliyorlar.
Son yıllarda bütün şirketler bu etkinliklerin ne kadar faydalı olduğunu anladı ve harekete geçti. Artık neredeyse her kurumda çalışanlara yönelik çeşitli eğitimler veriliyor.
Kariyer'in değerlendirmesine göre; işletmelerin içindeki her birimin ve her çalışanın bireysel olarak değil, takım ruhuyla hareket ederek, bütünün bir parçası olması, firma içindeki iletişimi kuvvetlendiriyor. Takım ruhu ve motivasyon aktiviteleri ise arzulanan iletişimin doğmasını sağlamaktadır. İnsan Kaynakları yetkilileri, şirket çalışanları için planladıkları takım ruhu ve motivasyon aktiviteleri etkinlikleriyle çalışanların eğlenceli bir ortamda bilinçlenmesini ve başarıya odaklanmalarını sağlıyor.
Planlanan oyunlar veya etkinlikler sonucunda risk faktörleri belirlenir ve sonuç odaklı çalışarak takım ruhunun oluşmasını engelleyen problemler açığa çıkarılarak, stratejilerin oluşturulması sağlanır.
Doğum günü, işe girme yıldönümü gibi kişiye özel günlerin hatırlanması ve kutlanması; piknik, parti gibi sosyalleşme aktiviteleri; profesyonel başarıların toplu olarak kutlanması, serbest giyinme günü uygulaması, personel ödüllendirmeleri, firma tarafından karşılanan yiyecek ve içecekler gibi aktivitelerde başta gelmektedir.
İşin özü, çalışan sadece değer gördüğünü bilmek istiyor. Artık çalışanları en az para kadar iş ortamları, oradaki insanlar, sosyalleşmek, paylaşmak, kaynaşmak da yakından ilgilendiriyor. Y kuşağı, iş yerini çalışmanın dışında eğlendiği, bir şeyler öğrendiği bir yer olarak da görmek istiyor. Bu nedenle artık bir çok firma farklı uygulamalarla çalışanlarının bu konudaki taleplerine de cevap vermenin yollarını arıyor.
Personelin motivasyonunu arttırmak sadece iş kapsamı içinde sınırlandırılmamalıdır. İş dışında da personele sağlanan sosyal aktiviteler, eğlenceli etkinlikler, iletişim günleri gibi yaratıcı faaliyetler motivasyon sürecini canlandıracaktır. İş arkadaşlarıyla yaratılan iş dışında özel bir yemek veya dışarıda bir aktivite çalışanlar arasındaki ilişkiyi de kuvvetlendirecek ve motivasyonlarını arttıracaktır. Burada çalışma arkadaşları ile olan iletişimin de bir motivasyon kaynağı olduğu anlaşılmaktadır. Bu tür faaliyetler veya iş içerisinde sosyal takım oyunları kişiler arasında iletişimin kuvvetlenmesini sağlayacaktır. Bu yüzden motivasyon sürecinde önemli bir etkendir.