Çalışma hayatı içerisinde belli şekilde oluşturulmaya çalışılan organizasyonlarda, yöneticiler de farklı teknikler kullanarak bu organizasyonun başarılı olmasını sağlamaya çalışmaktadırlar. Organizasyonlarda yöneticilerin yararlandığı motivasyon teknikleri aşağıda ele alınmış ve kısaca açıklanmıştır.
• Yarışma ve Rekabet
Ortaya konulan herhangi bir ödül almak namına çalışanların arasında işi daha iyi yapmak için göstermiş oldukları çabaya yarışma denilmektedir. Çalışanlar arasında oluşan rekabet ortamı ile çalışanlara ulaşmak adına bir hedef verilip bu konuda bireysel olarak değil toplu bir performans artışı sağlanabilir. Bu yarışma ortamında yönetici davranışlarına dikkat ederek bir düşmanlığın doğmasına sebebiyet vermemelidir. Yarışmalar, rekabet ortamını getirecek ve motivasyonu güçlendirecektir.
• Ayrıcalıklar Tanıma
Belli bir seviyenin üzerine çıkmış ve diğer çalışanlardan daha farklı bir konuma gelmiş bir çalışana bazı ayrıcalıklar ve sorumluluklar tanınması hem çalışana hem de diğer çalışanlara karşı motive edici bir araç olarak kullanılır.
Bu ayrıcalık ve sorumluluk sayesinde çalışan kendini tanıma konusunda belli bir mesafe yol alır ve özel hayat içerisinde de yakalamış olduğu mutluluk herkese karşı bir pozitif etki oluşturabilir. Bu ayrıcalıklar kişiye kendini özel hissettirir ve performansını da pozitif yönde etkiler.
• Kurumsal Etkinlikler
Şirket içi eğitimler, çalışanlara yönelik etkinlikler neredeyse her kurumda vardır. Bu etkinlikler bir yandan kuruma bağlılığı sağlarken diğer yandan çalışanlar arasındaki ilişkiyi geliştirip takım çalışmasını kuvvetlendiriyor. Şirket etkinlikleri, çalışanlar arasındaki bağın artmasını, birbirlerini daha yakından tanımayı ve takım oyununa teşvik edilmesini sağlıyor. Bu etkinlikler ile pozitif birçok geri dönüş alınıyor ve yöneticilerin yararlandığı motivasyon yöntemleri içinde dikkat çekiyor.